Hoofdzetel

Autostradeweg 3
9090 Melle
Tel: +32 / 9 252 44 00
Fax: +32 / 9 252 52 12

Energiezuinig bouwen

Energiezuinig bouwen

23 augustus 20196.195 minuten lezen

De visie van Sax in een handig stappenplan

Heb je bouwplannen? Dan kan je maar beter van bij de start nadenken over energiezuinigheid. Zo beperk je je energiekosten, draag je zorg voor het milieu en creëer je een beter wooncomfort voor jezelf. Bovendien is een energiezuinige woning ook helemaal klaar voor de toekomst, en dat is absoluut een troef als je ze later wil verkopen.

1. Isoleer

De eerste stap om je nieuwbouw energiezuinig te maken, is isoleren. Zo’n dertig procent van de warmte van je huis gaat verloren via je dak, twintig procent via de muren, tien procent via de vloer. Door goed te isoleren bespaar je tot de helft op je verwarmingskosten. Informeer je goed over alle mogelijkheden en volg de wetgeving. Je vindt alle informatie op www.energiesparen.be.

Isoleer

2. Meet de luchtdichtheid

Met een blowerdoortest wordt de luchtdichtheid van je woning gemeten. Er wordt gekeken hoeveel luchtverlies er is in over- en onderdruk. Hoe beter de woning luchtdicht is, hoe beter de gecontroleerde ventilatie kan werken en hoe minder warmteverlies.

3. Ventileer

In een goed geïsoleerde nieuwbouw is ventilatie uiterst belangrijk. Enkel zo kan je de luchtkwaliteit van je woning optimaliseren. Ventilatie is wettelijk verplicht. In nieuwbouw kan je kiezen voor ventilatiesysteem C, C+ of D. Het eerste gebruikt raamroosters om de lucht van buiten op een gecontroleerde manier binnen te blazen. Ventilatiesysteem D is energiebesparend, omdat het niet enkel de lucht van buiten naar binnen brengt, maar ook de warmte recupereert om de buitenlucht op te warmen.

Ventileer

4. Breng je energiebehoefte in kaart

Woon je alleen, samen met je partner of maak je deel uit van een gezin van vijf? Werk je (soms) thuis? Ben je een intensieve sporter? Het lijken misschien bizarre vragen van jouw installateur, maar ze vertellen wat jouw behoefte is op het vlak van sanitair comfort en verwarming. Neem je bijvoorbeeld meerdere douches per dag? Moet je de bureauruimte boven snel kunnen verwarmen? Als de installateur jouw verwachtingen kent, kan die nagaan met welke toestellen en systemen hij die het best kan realiseren.

5. Kies de energiebron op jouw maat

Er is een waaier aan verwarmingssystemen. Een duurzame, toekomstgerichte keuze bij nieuwbouw is bijvoorbeeld een warmtepomp. Die haalt tot zeventig à tachtig procent van haar energie uit de bodem, het grondwater of de lucht. Je kunt een warmtepomp ook combineren met zonnepanelen, zo wek je de elektriciteit die de pomp nodig heeft zelf op. Een warmtepomp moet je sowieso combineren met verwarmingstoestellen met een lage temperatuurafgifte, zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren.

Welke energiebron je ook kiest, zorg ervoor dat je systeem goed gedimensioneerd is. Dat betekent dat je geen te lichte, maar ook geen te zware installatie mag plaatsen. Zeker over dat laatste moet je waken in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Wanneer je bijvoorbeeld een te zware condensatieketel plaatst, dan gaat die pendelen – telkens kort aan en uit gaan – en daardoor meer verbruiken. Ook een warmtepomp mag maar vier keer per uur aan en uit gaan, anders is dat nadelig voor je energieverbruik. Een installatie moet dus continu draaien om goed en energiezuinig te kunnen werken.

Welke energiebron kies je?

6. Bepaal hoe de warmte-afgifte gebeurt

Radiatoren, vloerverwarming, elektrische infraroodpanelen … Het zijn allemaal afgifte-elementen die de warmte in je woning verspreiden. In nieuwbouw kies je het best voor elementen met een lage temperatuurafgifte, zoals vloerverwarming of ventilo-convectoren.

Je hoeft doorgaans maar een drietal maanden per jaar te verwarmen, gemiddeld twee maanden per jaar zal je behoefte hebben aan extra koeling.

In een goed geïsoleerde nieuwbouw kan je bijvoorbeeld opteren voor vloerverwarming op de benedenverdieping. Boven is verwarming niet nodig, want in een geïsoleerde nieuwbouw loop je eerder een risico op oververhitting. Je hoeft doorgaans maar een drietal maanden per jaar te verwarmen, gemiddeld twee maanden per jaar zal je behoefte hebben aan extra koeling. In de badkamer boven wil je het natuurlijk wél aangenaam warm hebben. Daar kan elektrische vloerverwarming een goede oplossing zijn. Die verwarmt de ruimte snel, is comfortabel en flexibel, en je kunt ze makkelijk maar 1 à 2 u per dag gebruiken. Combineer die met een elektrische handdoekendroger en … klaar! Wil je toch een verwarmingssysteem op de slaapkamers of het bureau boven? Dan zijn ventilo-convectoren een uitstekende optie: ze verbruiken niet veel energie, maken geen lawaai en je kunt er snel warmte mee opwekken wanneer het nodig is. Bij vloerverwarming moet je rekenen dat het één uur duurt om de ruimte één graad op te warmen of af te koelen. Ventilo-convectoren werken veel vlugger.

In een nieuwbouwappartement kunnen elektrische infraroodpanelen een geschikte oplossing zijn om in het voor- en najaar wat bij te verwarmen. Die muurpanelen warmen alles gelijk op, er is geen stofverplaatsing en ze zijn zuiniger dan een elektrische weerstand.

Warmte-afgifte

7. Ga na wat de beste installatie is voor je sanitair warm water

Je verwarmingssysteem kan ook je sanitair warm water opwekken of je kunt kiezen voor een apart toestel. Zorg er in ieder geval voor dat je toestel dat warm water opwekt niet te ver staat van de aftappunten. Anders verspil je water en energie. Een toestel in de berging vlakbij de keuken is dus een prima idee. En het liefst loopt het water in dezelfde schacht ook naar de badkamer. Kies je voor een doorstroomtoestel of een boiler? Een doorstroomtoestel verwarmt het water pas wanneer je de kraan opendraait. Bij een boiler wordt er voortdurend warm water opgeslagen in een vat. Een aardgas- of stookolietoestel verbruikt bijna de helft minder energie dan een elektrisch toestel voor de opwarming van water. Maar vooral een zonneboiler en warmtepompboiler zijn milieuvriendelijke oplossingen. Informeer je grondig over welke oplossing het best bij jouw situatie en woning past.

text

8. Wat kan je in de badkamer doen?

Ook bij de installatie van de douche en de kranen in de badkamer kan je door slimme keuzes energie en water besparen. Een waterbesparende douchekop verbruikt bijvoorbeeld 40% minder water dan een gewone douchekop. Bij kranen kan je kiezen voor kranen met een lager debiet: 4 liter per minuut in plaats van 9 liter per minuut bij een gewone kraan. Waak er wel steeds over dat je warmwatertoestel geschikt is voor de kraan of (regen)douchekop die jij kiest.

9. Regel je temperatuur per kamer

De oriëntatie van je woning heeft uiteraard een grote invloed op het zonlicht en de warmte in je woonst. Wie de oriëntatie van z’n woning slim benut, bespaart heel wat energie. Terwijl de temperatuur in oude woningen vroeger standaard met één centrale thermostaat geregeld werd, werken we nu met een aangepaste temperatuurregeling per zone.

Bovendien kan je die temperatuurregeling vandaag ook van op afstand via apps besturen. Dat is bijvoorbeeld erg interessant wanneer je een tweede verblijf hebt. Beslis je op een vrijdagavond in het najaar om een weekend naar je appartement aan zee te trekken? Dan zet je thuis via de app alvast de verwarming aan. Handig!

Temperatuurregeling

10. En in de toekomst…

Zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een warmtepompboiler… Groene stroom en warmte kan je in je nieuwbouwwoning op verschillende manieren opwekken. Elk systeem heeft z’n voor- en nadelen. En uiteraard is het steeds een investering, maar op termijn betekent het een besparing op je energiefactuur. Wie ervoor zorgt dat alle puzzelstukjes van bij de start mooi in elkaar passen, bouwt een energiezuinige woning die klaar is voor de toekomst … en waar het vooral ook heel aangenaam en comfortabel wonen is!

Wil je advies op maat? Maak dan zeker een afspraak in één van onze Sax filialen.

Misschien interesseren volgende blogposts u ook:

image
30 juni 2021Nieuwe naam, nieuw logo en nu ook een nieuwe website.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
10 juni 2021Informatie impact COVID-19 op toonzalen en filialen

Hoe ziet uw bezoek aan onze toonzaal er op dit moment uit?

image
10 april 2021Nieuwe naam nieuw logo.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
2 december 2020Haal onze toonzaal tot bij je thuis.

Vraag nu een toonzaal bezoek aan bij onze adviseurs.